Innovativ fiberkunstner


Warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /var/www/pink-in.dk/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 1384

Warning: preg_match_all() [function.preg-match-all]: Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /var/www/pink-in.dk/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 700

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/pink-in.dk/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 707

Warning: preg_match_all() [function.preg-match-all]: Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /var/www/pink-in.dk/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 700

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/pink-in.dk/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 707

Tekstilkunstner fra Hobro med i International Design-bog

Kunsthåndværkeren Bitten Hansen er optaget i „Fiberarts Design Book 7″ – en liste over verdens innovative fiberkunstnere siden 1998, udgivet 1. maj 2004 i USA.

Mød kunstneren, bogen og værkerne
Der er åbent hus hos Bitten Hansen, der har undervist i tekstiltryk i 30 år, søndag den 23. maj 2004 kl. 13-16 i hendes værksteder/undervisningslokaler på Døstrupvej 94a i Hobro. Alle er velkomne.

Bog og tekstilkunstner
Bitten Hansen holder åbent hus i anledning af bogudgivelsen “Fiberarts Design Book 7”, som hun er optaget i.

30-års jubilæum i 2004
Den erfarne tekstilkunstner har arbejdet med stof, farver og kunstneriske udtryk siden 1968 og kan i år fejre et uformelt 30-års jubilæum som underviser i tekstiltryk.
Hun har undervist i mange sammenhænge – lige fra ungdomsskole til hovedfagslærer på håndarbejdsseminarium.

Det er undervisning fra bopælen i Bittens egne lokaler, som ved det åbne hus er i centrum. Her er der mulighed for at se værkstederne og de øvrige lokaler, der tilsammen udgør Pink’In Kursuscenter i Døstrup ved Hobro.
Pink’In er postordreforretningen, der sender farver, kemi og tekstiler til især hele Danmark.
Det er Bitten Hansen, der underviser, når der afholdes kurser.

Tekstil på væggene
I over 25 år har Bitten Hansen udstillet sine værker i ind- og udland på større og mindre udstillinger og projekter.
– Min store interesse for faget afspejles også i den kunsthåndværksmæssige side af mit virke, hvor jeg har udviklet faget og taget større udfordringer op ved at lave udstillinger.
Typisk udstiller hun billeder og vægophæng, men også skulpturelle tekstiler.
– Tekstiltryk er ikke hvad det har været. Det har udviklet sig i mange retninger, fortæller hun og uddyber:
– Hvor det tidligere handlede om at føre farve til stof i forskellige mønstre er det meget bredere i dag. Nu arbejdes der foruden med raffineret kemi til farvevirkning også med fiberforandringer, dvs. forskellige metoder, der ændrer overfladen på tekstil.

Eksperimenter
En af metoderne til at forandre tekstilets overflade kaldes laminering. Det er en teknik, hvor flere typer stof kombineres, og det er netop et værk udført med denne teknik som er optaget i den nye bog med fiberkunstnere fra hele verden.
Bitten Hansen arbejder udforskende med de kreative udtryk:
– Ud af eksperimenter kommer nye reasultater, smiler hun og fortæller om nogle arbejdsmetoder, der kun kan udvikles ved eksperimenter:
– Min yndlingsdeciplin er basilen og ætseteknik.
De to teknikker er henholdsvis en særlig type farve og en særlig metode til at fjerne farve fra tekstiler. Begge dele kræver kemi.
– Jeg har gennem de mange år lært at styre kemien og frembringe det resultatet, jeg ønsker. Det er det modsatte af at arbejde i blinde, beskriver Bitten lidt kryptisk:
Under processen kan det færdige resultatet og ofte end ikke farvernes forskelle ses, så Bitten må støtte sig til farveprøver, arbejdsmapper, prøver og 30 års erfaring med kemi og syntetiske farver.

Magi og trylleri
Bitten Hansen nyder at bo i hus med værkstederne i underetagen:
– Jeg har plads og rum i egen beboelse. Og jeg kan gå ned om natten og udføre mine ideer, hvis det er det, jeg har brug for.
Og det har hun ofte i forbindelse med produktion af nye værker til en udstilling.
– Her er alle ting parat – lige til at gå til. Og kursisterne elsker at komme her fordi intet skal pakkes frem og tilbage. De føler et frirum, hvor de kan lære og eksperimentere.
Kursisterne får oplevelser og ideer og finder nye sider ved sig selv – dels ved farver, dels ved tekstiler:
– Farver har en magisk indvirkning på vores liv og vores hverdag. F.eks. kan man blive godt tilpas på en ellers kedelig og mørk vinterdag, når farverne kommer frem på bordet. Så stiger humøret og glæden.
– Farver på tekstil er ikke det samme som maleri – her sker der jo trylleri fordi tekstilerne skal dampes for at fremkalde de endelige farver. Næsten som at fremkalde et billede i et mørkekammer.

Tekstil-netværk
Bitten Hansen er i lighed med hundredevis af europæiske tekstilkunstnere, museer, universiteter og skoler medlem af European Textile Network, ETN, der opererer i hele verden. Bl.a. har Bitten Hansen deltaget på ETN’s tekstilkonference i Strassbourg.
Det var også gennem ETN hun blev opfordret til at indsende billeder til Fiberarts med eksempler på hendes seneste produktioner tilbage i februar 2002.
Fiberarts er det magasin der står bag udgivelsen af den internationale “Fiberarts Design Book 7”.
Bitten Hansen valgte at tilmelde fire værker (billeder 28 x 28 cm) udført i lamineringsteknik baseret på silke og bomuld. Ved lamineringsteknikken er anvendt både limoverføring og kemisk behandling.

Laminering
Lamineringsteknikken kan anvendes til billeder, beklædning og boligtekstiler, f.eks. kjoler, jakker og puder.
– Den kommer helt til sin ret ved festtøj, f.eks. brudekjoler, galla- og konfirmationstøj, fortæller tekstilkunstneren og tilføjer at laminering de seneste par år har vundet et vis indpas i tekstilverdenen og modebilledet.
Bitten Hansens kursister bliver ofte fristet af teknikken og synes at laminering er både nyt og spændende.
Kunsthåndværkerdelen af laminering er en ny udfordring:
– Der er ingen der har lavet det samme som mig med laminering, fortæller Bitten Hansen, der lærte lamineringsteknikken i 1980’erne, hvor det blev brugt på Danmarks Designskole.

Åbent Hus
Tekstilkunstneren og kunsthåndværkeren Bitten Hansen åbner dørene til værksteder og kursuslokaler søndag den 23. maj, hvor hun viser eksempler på seneste værker og præsenterer den internationale “Fiberarts Design Book 7”, som hun netop er optaget i.
Alle er velkomne i værkstederne, der i dagens anledning bliver udstillingslokaler for både billeder, tekstile skulpturer og eksempler på teknikker til farvning og strukturbehandling af tekstiler.
Få indblik i Bitten Hansens tekniske verden og livsoplevelser, når hun gennem hele dagen står til rådighed med svar på også tekniske spørgsmål. Ved åbent hus er der desuden mulighed for at møde den professionelle erhvervsfotograf Bent Rasmussen fra Thisted. Han står bag fotoet i “Fiberart Design Book 7” af Bitten Hansens tekstile billede. Han har leveret fotos til en lang række danske erhvervsvirksomheder og institutioner og er øjet bag kameraet for mange portræt- og brudebilleder.
Der er gratis adgang til åbent hus og der bydes på en forfriskning.

Bogen
Bitten Hansen har fået optaget et værk i Fiberarts Design Book 7, og er således blandt verdens innovative tekstilkunstnere gennem de seneste fem år. Kun få danske kunsthåndværkere optages i hver udgivelse.
Næsten 6000 forslag blev modtaget fra flere end 35 lande, og folkene bag Fiberarts Magazine udvalgte 550 værker til at blive publiceret i bogen. Deltagere blev ifølge komiteen „udvalgt på baggrund af kunstnerisk kvalitet, teknisk ekspertice og innovativ stil til at repræsentere den forskellighed, dybde og unikke version der dækker området kaldet fiber-kunst“.
“Fiberart Design Book”-serien viser bl.a. moderne quiltning, beklædningskunst, overflade-design, vævning, gobeliner, filtning, fiber-skulpturer, kunstinstallationer, og blandede tekstile udtryk. “Design Book”-serien har dokumenteret udviklingen af moderne tekstil-kunst siden 1980. Denne syvende udgave i serien dækker komplet værker siden 1998 og udgivet af Lark Books, Asheville, North Carolina 1. maj 2004.