Dekonstructed Screen Printing


Warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /var/www/pink-in.dk/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 1384

Warning: preg_match_all() [function.preg-match-all]: Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /var/www/pink-in.dk/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 700

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/pink-in.dk/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 707

Warning: preg_match_all() [function.preg-match-all]: Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /var/www/pink-in.dk/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 700

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/pink-in.dk/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 707


Kære redaktion

Få et indblik i det nyeste inden for tekstiltryk: Hvilke mønstre kommer til at præge vore stuer og det tøj vi tager på? Og hvordan bliver de nye, avancerede mønstre til?

Besøg kunsthåndværkeren Bitten Hansen, der er en af de mest kendte tekstilkunstnere. Hun har med stor succes startet sin egen tekstilskole, der uddanner kursister fra både Danmark, Norge, Sverige og Tyskland.
Ring og få en aftale om et besøg, eller start med et viruelt besøg i tekstilværkstederne, der findes på hjemmesiden pink-in.dk.

Her præsenterer Bitten Hansen en helt ny trykteknik, som hun har hentet i USA, hvor hun også er optaget på listen over verdens mest innovative tekstilkunstnere (Fiberart Design Book).

Den nye teknik hedder ”Dekonstructed Screen Printing” og udmærker sig ved at motivet ændres hele tiden, se f.eks. følgende billedserie med en detalje af tryk: (klik for at hente i god kvalitet)

Hvad siger kursisterne til denne her nye teknik?

”De er fuldstig skruet over. De er helt vilde med det,” fortæller Bitten Hansen.

”Da jeg selv prøvede det første gang blev jeg fuldstændig overrumplet. Jeg havde slet ikke forestillet mig at det skulle blive så spændende,” lyder det begejstret fra tekstilkunstneren, som også kan opleves på et lille videoklip der præsenterer metoden:

Journalistisk værktøjskasse: Introer

INTRO 1
Mange forbinder stadig ordet ”stoftryk” med kartoffeltryk i et kvindekollektiv i 1970’erne. Men alle har stof med tryk på, f.eks. en t-shirt eller sengetøj med mønster, og her er der ingen, der tænker på kartofler.
Der er sket en forrygende udvikling i måden at trykke på stof, og mange af dem kan på kort tid læres, så man hjemme i kælderen eller på den nærmeste skole/ medborgerhus kan producere professionelle tekstiltryk med helt personlige udtryk.
En kunsthåndværker i Nordjylland har viet sit liv til tekstiltryk, og hun har nu med succes startet sin egen skole med professionelle studerende fra både Danmark, Norge, Sverige og Tyskland. Hun er blandt landets mest anerkendte tekstilkunstnere inden for tryk og henter løbende de nyeste trends hjem fra bl.a. USA, hvor hun også er optaget i fortegnelsen over Verdens mest innovative tekstilkunstnere (Fiberarts Design Book).

INTRO 2
Tekstiltrykkeren Bitten Hansen fra Hobro har med stor succes startet sin egen tekstilskole, hvor bl.a. kunsthåndværkere og faglærere tager en efteruddannelse i løbet af et-to år ved siden af deres normale arbejde. Skolen tiltrækker studerende fra både Danmark, Norge, Sverige og Tyskland.
Den erfarne kunsthåndværker underviser i et bredt udvalg af de bedste og mest anvendelige metoder til at få farve og mønster på stof og tekstil. Hun har i et halvt århundrede arbejdet med tekstil og de sidste 42 år beskæftiget sig med tekstiltryk.
Bitten Hansen har udstillet mange af sine værker især i Nordjylland, men også bl.a. i Sverige, Island, Tyskland og på tv. Og så selvfølgelig på internettet.

INTRO 3
Det grå guld er fyldt med farver: Skabertrangen er kun blevet større, selvom pensionsalderen her i sommer har banket på døren for Bitten Hansen, der er udøvende og undervisende tekstilkunstner i Nordjylland.
Gennem en menneskealder har hun arbejdet med farver, tekstiler og masser af mennesker, der elsker kreative udtryk i, ved og på tekstiler.
Den erfarne kunsthåndværker har stor succes med sin egen nystartede tekstilskole, og hun holder fast i at den fortsætter de næste mange år med hende som leder og hovedunderviser.
Studerende fra bl.a. Danmark, Norge, Sverige og Tyskland opsøger tekstilskolen for at opnå den eftertragtede certificering.

INTRO 4
Mød en af landets bedste eksperter i nye trends inden for mønstre på t-shirts, jakker, gardiner og øvrig boligindretning. Hun har fulgt med siden 1964 og har nu etableret sin egen skole, hvor hun er hovedlærer.
Vi byder her velkommen til Bitten Hansen. Hun er på vej til at få samme anerkendelse i sit hjemland Danmark, som hun i mange år har fået fra udlandet. Der har hun både udstillet, undervist og er på listen over Verdens bedste, nyskabende tekstilkunstnere (Fiberarts Design Book, USA).

Nyeste trend inden for tekstil-mønstre

Tager du med på kursus hos Bitten Hansen, får du virkelig fat i den lange ende inden for de nyeste mønstre og tekstile udtryk. Alle tegn tyder på, at vi både i år og flere år fremad vil se mønstre i en helt ny retning, som slår bredt an. Det er nærmest en nyfortolkning af art nouveau, hvor naturen igen er altdominerende inspirationskilde, og hvor udtrykket tilpasses det moderne menneske.
Inden for tekstilområdet spås der mange muligheder fordi det er så let netop i tekstiler at fortolke natur. I tidligere årtier har vi set at f.eks. teknologi og maskinelle udtryk dominerede, men dette viste sig især todimensionalt. I den nye stil ligger også at teksturen – altså det tredimensionelle – integreres i mønstre, designs og udtryk.
Trendforskere påpeger, at vi vil se flere og flere motiver og udtryk baseret på natur og abstraktioner over elementer fra naturen. Abstrakte mønstre og især struktur med direkte relation til former i naturen vinder indpas.

Og det stopper ikke ved mønsteret. Både tekstile teknikker og udtrykket i beklædning vil blive overordentlig inspireret af struktur og uregelmæssige kompositioner.
Tendensen går også mod stadig mere individuelle udtryk. Det masseproducerede må helst ikke være ens, og det personlige udtryk er i højsædet.
Mønstre og designs bliver inspireret af f.eks.: himmel og hav, planter, dyr, sten og skaller, fugle, insekter.

“Modern Simplicity” er en stilretning der vil dominere med et urbant udtryk – altså byens opfattelse af naturen gengivet råt og elegant
På tekstiler ses det rå gengivet i metalliske overfalder; sølv, guld og bronze og gerne med computermæssig præcision på motiver eller skødesløst nedkaldt over hele fladen. Det er typisk, at mønstre er assymetriske og ofte afrevne i snit som hos et vissent blad, der længe har blæst omkring. De rå materialer skal være i fokus og integreres på en enkel og luksuriøs måde.
Det handler om at skære ind til benet, fjerne det overflødige og kun efterlade det essentielle. Inspirationen hentes i det enkle, fordi der i en kompliceret verden er et ønske om mere enkelthed, ærlighed og bæredygtighed.

“Less is more” gælder i særdeleshed her. Det betyder en mærkbar reduktion i farverne og en fornyet interesse for tekstilet, silhuetten og formen. Som kursist kan du altså både bruge de gamle metoder, som netop anvender få farver og simple former og supplere med de nye og meget avancerede teknikker, som findes i dag. Samtidig er gamle, avancerede teknikker som f.eks. shibori velegnede til at give netop de motivelementer som ligger i den nye stil.

En af teknikker som passer ind i stilen er tryk på flere lag samtidig. Lagene af stof og/eller andre materialer kan være sammensyede eller de kan på et senere tidspunkt monteres cirka samme sted eller på et helt andet værk. På kurserne kan du få fif til de mest anvendelige og effektfulde metoder til netop denne teknik, men der er samtidig mulighed for at du undervises i mange andre og evt. mere grundlæggende metoder.

Nyeste teknik ”Deconstructed screen print” ligger helt i tråd med mønsterudviklingen og er perfekt at kombinere med andre trykmetoder.